Pyszne i zdrowe lody? Możesz zrobić je samodzielnie we własnej kuchni!
Artykuł poradnikowy
16 lutego 2021

Samodzielne przygotowanie lodów wydaje się dość wymagającym zadaniem, jednak w rzeczywistości jest niezwykle proste! Produkty dostępne w sklepach przeładowane są cukrem i niepotrzebnymi składnikami, dlatego warto czasem pokusić się o zrobienie własnej przekąski. Klasyczne miętowo-czekoladowe lody odczarują nawet największe upały i sprawią, że letnia beztroska będzie jeszcze bardziej przyjemna.
Czego potrzebujesz?
Tak naprawdę do przygotowania własnych lodów nie jest konieczne posiadane specjalnych urządzeń czy wykwintnych składników. Lody miętowo-czekoladowe można też zrobić bez jajek, śmietanki czy mleka – zamiast nich rewelacyjnie sprawdzi się banan! Owoc ten jest prawdziwą kopalnią ważnych składników odżywczych, a jednocześnie nie ma tyle tłuszczu, co produkty mleczne.
Przyda się również kilka gadżetów: plastikowy pojemnik ze szczelnym zamknięciem, dzięki któremu lody nie przejdą „smakami” z zamrażarki, a także łyżka do nakładania gałek – estetyczny wygląd deseru to połowa sukcesu! Niezbędny będzie blender lub robot kuchenny.
Porady na początek
Kochasz lody, ale jesteś na diecie? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku podstawowych zasad, a pyszne domowe lody będą smakować jak te z najlepszej lodziarni. Pamiętaj tylko o tych zasadach.
- Banany powinny być dojrzałe, miękkie i słodkie. Warto więc kontrolować smak masy, bo prawdopodobne, że nie będzie konieczne użycie żadnego słodzika.
- Jeśli robot kuchenny nie radzi sobie z rozdrabnianiem zamrożonych bananów, można do miski wlać odrobinę mleka roślinnego lub wody.
- Blendowanie bananów powinno zająć tylko kilka minut.
- Lody miętowo-czekoladowe można przechowywać w zamrażalce do dwóch miesięcy.
Lody miętowo-czekoladowe – przepis
Już tylko kilka kroków dzieli Cię od przygotowania pysznych i domowych lodów.
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas zamrażania: 3-4 godziny
- Porcje: 4
- Kalorie w jednej porcji: 332
Składniki potrzebne do przygotowania domowych lodów
Do przygotowania domowych lodów potrzebujesz tylko kilku składników. Oto one:
- 4 banany
- 1/4 szklanki miodu lub innego płynnego słodzika
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 15-20 liści mięty
- 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego – opcjonalnie
Przygotowanie pysznych lodów o smaku bananowym, miętowym i czekoladowym
Masz ochotę na pyszne lody? Mięta i banan to świetne połączenie. Zobacz jak je zrobić.
- Banany obrać, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do plastikowego pojemnika i mrozić przez 3-4 godziny.
- Czekoladę pokruszyć niezbyt drobno – ma być ona wyczuwalna i widoczna w lodach.
- Liście mięty zblendować lub posiekać nożem.
- Zamrożone banany umieścić w robocie kuchennym i mielić kilkukrotnie przez minutę lub dwie. Początkowo masa będzie krucha i twarda, jednak powtarzając proces stanie się gładka i kremowa.
- Do masy dodać resztę składników i delikatnie wymieszać, aż się połączą.
- Jeśli chce się uzyskać więcej smaku mięty, warto dodać kilka kropel ekstraktu.
- Lody nałożyć do szklanego naczynia przy pomocy gałkownicy, udekorować świeżymi liśćmi mięty. Gotowe!
Jeśli masz pytania lub chcesz rozpocząć współpracę to skontaktuj się z nami!
Reklama w Internecie
Dodaj swoją firmę do katalogu I-BAZA FIRM, umieść ogłoszenia, poradniki blogowe i zacznij zdobywać nowych klientów w Internecie!
* w cenie otrzymujesz dożywotnią publikację artykułów i linków! (nie krócej niż 2 lata)
Redakcja portalu
BB. Plus Bogusław Bryła
ul. Okrzei 1/10
11-200 Bartoszyce
NIP: 7431275076