Pyszne i zdrowe lody? Możesz zrobić je samodzielnie we własnej kuchni!

Artykuł poradnikowy

Samodzielne przygotowanie lodów wydaje się dość wymagającym zadaniem, jednak w rzeczywistości jest niezwykle proste! Produkty dostępne w sklepach przeładowane są cukrem i niepotrzebnymi składnikami, dlatego warto czasem pokusić się o zrobienie własnej przekąski. Klasyczne miętowo-czekoladowe lody odczarują nawet największe upały i sprawią, że letnia beztroska będzie jeszcze bardziej przyjemna.

Czego potrzebujesz?

Tak naprawdę do przygotowania własnych lodów nie jest konieczne posiadane specjalnych urządzeń czy wykwintnych składników. Lody miętowo-czekoladowe można też zrobić bez jajek, śmietanki czy mleka – zamiast nich rewelacyjnie sprawdzi się banan! Owoc ten jest prawdziwą kopalnią ważnych składników odżywczych, a jednocześnie nie ma tyle tłuszczu, co produkty mleczne.

Przyda się również kilka gadżetów: plastikowy pojemnik ze szczelnym zamknięciem, dzięki któremu lody nie przejdą „smakami” z zamrażarki, a także łyżka do nakładania gałek – estetyczny wygląd deseru to połowa sukcesu! Niezbędny będzie blender lub robot kuchenny.

Porady na początek

Kochasz lody, ale jesteś na diecie? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku podstawowych zasad, a pyszne domowe lody będą smakować jak te z najlepszej lodziarni. Pamiętaj tylko o tych zasadach.

  • Banany powinny być dojrzałe, miękkie i słodkie. Warto więc kontrolować smak masy, bo prawdopodobne, że nie będzie konieczne użycie żadnego słodzika.
  • Jeśli robot kuchenny nie radzi sobie z rozdrabnianiem zamrożonych bananów, można do miski wlać odrobinę mleka roślinnego lub wody.
  • Blendowanie bananów powinno zająć tylko kilka minut.
  • Lody miętowo-czekoladowe można przechowywać w zamrażalce do dwóch miesięcy.

Lody miętowo-czekoladowe – przepis

Już tylko kilka kroków dzieli Cię od przygotowania pysznych i domowych lodów.

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas zamrażania: 3-4 godziny
  • Porcje: 4
  • Kalorie w jednej porcji: 332

Składniki potrzebne do przygotowania domowych lodów

Do przygotowania domowych lodów potrzebujesz tylko kilku składników. Oto one:

  • 4 banany
  • 1/4 szklanki miodu lub innego płynnego słodzika
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 15-20 liści mięty
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego – opcjonalnie

Przygotowanie pysznych lodów o smaku bananowym, miętowym i czekoladowym

Masz ochotę na pyszne lody? Mięta i banan to świetne połączenie. Zobacz jak je zrobić.

  1. Banany obrać, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do plastikowego pojemnika i mrozić przez 3-4 godziny.
  2. Czekoladę pokruszyć niezbyt drobno – ma być ona wyczuwalna i widoczna w lodach.
  3. Liście mięty zblendować lub posiekać nożem.
  4. Zamrożone banany umieścić w robocie kuchennym i mielić kilkukrotnie przez minutę lub dwie. Początkowo masa będzie krucha i twarda, jednak powtarzając proces stanie się gładka i kremowa.
  5. Do masy dodać resztę składników i delikatnie wymieszać, aż się połączą.
  6. Jeśli chce się uzyskać więcej smaku mięty, warto dodać kilka kropel ekstraktu.
  7. Lody nałożyć do szklanego naczynia przy pomocy gałkownicy, udekorować świeżymi liśćmi mięty. Gotowe!

Jeśli masz pytania lub chcesz rozpocząć współpracę to skontaktuj się z nami!

Reklama w Internecie

Dodaj swoją firmę do katalogu I-BAZA FIRM, umieść ogłoszenia, poradniki blogowe i zacznij zdobywać nowych klientów w Internecie!

* w cenie otrzymujesz dożywotnią publikację artykułów i linków! (nie krócej niż 2 lata)

Redakcja portalu

BB. Plus Bogusław Bryła
ul. Okrzei 1/10 
11-200 Bartoszyce
NIP: 7431275076